καλώς ορίσατε διαδικτυακοί επισκέπτες!!!

Γεια σας!!Καλώς ορίσατε στο διαδικτυακό μας τόπο!!!Πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του υπήρξε η τάξη μου,στην οποία τυγχάνει να είμαι δασκάλα.Η ανατροφοδότηση που παίρνω καθημερινά από τους μικρούς μαθητές είναι απίστευτη και με ώθησε να φτιάξω το ιστολόγιο αυτό για να καμαρώνουν τα επιτεύγματά τους, να αναστοχάζονται για τα επόμενα και να ανταλλάζουμε τις απόψεις μας!Αρχικά είχα αμφιβολία για τη δημιουργία του,οι απόψεις όμως,οι εργασίες και η ευαισθησία των μαθητών μου εμπλουτίζουν τόσο όμορφα και ονειρεμένα τις σελίδες του!

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η λίμνη των Κύκνων!!

Ένα από τα πιο αγαπημένα μου κινούμενα σχέδια!!Το ξεχωρίζω από την ιδιαίτερη μουσική του που πραγματικά με συγκινεί κάθε φορά και μου δημιουργεί τα πιο όμορφα συναισθήματα!Αφιερωμένο με πολλή αγάπη στη Βικούλα μας, αδελφούλα της Παναγιώτας μας που είναι ίσως από τους πιο μικρούς επισκέπτες του ιστολογίου μας!!Κάθε φορά που το βλέπεις να μας θυμάσαι!!

Επανάληψη στη Φυσική

Επειδή πολλά παιδάκια μπαίνετε στο ιστολόγιό μας το Σαββατοκύριακο που έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο(Ελλή, Αφροδίτη, Παναγιωτούλα, Γιαννάκη μου!), να μια ωραία επαναληψούλα που μπορείτε να κάνετε στη θερμότητα!!Ειλικρινά χαίρομαι τόσο πολύ που τα βρίσκετε όλα αυτά ενδιαφέροντα και ασχολείστε και αυτό το μεταφέρετε και στην τάξη!Συνεχίστε παιδάκια μου την καλή δουλειά που κάνετε, γιατί η γνώση δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία, αλλά σε κάθε δραστηριότητα της ζωής μας!


Το θερμόμετρο


θερμότητα, θερμοκρασία


τήξη-πήξη


εξάτμιση - συμπύκνωση

βρασμός


Συστολή και διαστολή στερεών


Συστολή και διαστολή υγρών



Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με τραγούδια και χορούς!


Η πρόσκλησή μας για τη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς!!Με χαμόγελα και πολύ κέφι αποχαιρετάμε το χειμώνα και τη χρονιά στα θρανία που πέρασε και υποδεχόμαστε το Καλοκαίρι!Την Τρίτη στις 12, το απόγευμα δίνουμε ραντεβού στο προαύλιο του σχολείου μας για την καθιερωμένη γιορτούλα μας αποχαιρετισμού, όπου θα αναδείξουμε στους παρευρισκόμενους πολλές πτυχές του ταλέντου μας!!Συμμετέχουν όλες οι τάξεις του σχολείου μας με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και παιχνίδια!!Να είστε όλοι εκεί!!Αφήνουμε πίσω τις έγνοιες και γινόμαστε και πάλι παιδιά!
Απαραίτητο αξεσουάρ:Μα τι άλλο;Το χαμόγελό σας και η θετική, καλοκαιρινή σας διάθεση!!!
                          


οι πρόβες στο σχολείο για την εκδήλωση στην Αρχαία Ήλιδα



 Την Τετάρτη 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση στο Θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας προς τιμή της Δόμνας Σαμίου.Εδώ και βδομάδες στο σχολείο μας έχουν ξεκινήσει οι πρόβες για την παράσταση καθώς θα συμμετάσχουν οι Ε' και Στ' τάξεις με παραδοσιακούς χορούς βασισμένους σε δημοτικά τραγούδια που η Δόμνα Σαμίου κατάφερε να συγκεντρώσει πριν εξαφανιστούν και να τα καταγράψει. Η συμβολή της στο δημοτικό τραγούδι είναι μεγάλη και με την παρουσία μας φιλοδοξούμε να αποδώσουμε ένα μικρό φόρο τιμής για αυτή την τόσο σημαντική καλλιτέχνιδα.Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικά από τα βιογραφικά της στοιχεία και να εμνευστείτε από την πολύ πλούσια, γεμάτη δράση ζωή της. Καλή επιτυχία σε όλα τα σχολεία που θα συμμετάσχουν!

 

                           Η ζωή και το έργο της                                       

Δόμνα Σαμίου

 

Γεννήθηκε στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. H μητέρα της ήρθε με την καταστροφή στην Ελλάδα, ο πατέρας της τέσσερα χρόνια αργότερα, «γιατί έμεινε αιχμάλωτος εκεί». Από εκεί έχει τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια ομολογεί σε συνέντευξή της. Έτσι μεγαλώνει και αγαπάει το Δημοτικό Τραγούδι.
Σε ηλικία 13 ετών έχει την πρώτη διδακτική επαφή με την μουσική. Πηγαίνει στο "Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής", όπου και μαθητεύει κοντά στον δημιουργό του Σίμωνα Καρρά. Εκεί παίρνει τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και της αποκαλύπτονται τα μυστικά του παραδοσιακού τραγουδιού. Παρακολουθεί παράλληλα νυχτερινό Γυμνάσιο.
Το 1954 αρχίζει μια μακρά σχέση με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) που τερματίζεται το 1971. Παράλληλα συνεργάζεται με την Ελληνική Τηλεόραση (Ε.Ρ.Τ.) για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με το τίτλο "Μουσικό Οδοιπορικό". Αυτή η προεργασία θα την βοηθήσει να αποκτήσει ένα πλούσιο μουσικό υλικό, που αποδεικνύεται σημαντικό, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
Το 1971, χρονιά ορόσημο για την μετέπειτα πορεία της, παρουσιάζεται δίπλα στον Διονύση Σαββόπουλο συνερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια επί σκηνής. Ήδη όμως το 1960 κυκλοφορούν δίσκοι της σε Ελλάδα, Γαλλία και Σουηδία, που σηματοδοτούν την απήχηση του έργου της στον κυρίως Ελληνισμό και στην Ελληνική Ομογένεια.
Αντιστρατευόμενη την εμπορική εκμετάλλευση και εκλαΐκευση της ελληνικής παράδοσης, αρχίζει να παρουσιάζει επί σειρά ετών την όσο πιο αυθεντική εκτέλεσή της. Έτσι κάνει αμέτρητες συναυλίες στις οποίες τραγουδά η ίδια, αλλά και παρουσιάζει αυθεντικούς καλλιτέχνες και δημιουργούς του δημοτικού τραγουδιού.
Πέθανε στις 10 Μαρτίου 2012.